Apoteka Cvejić
Korpa

LV MINERALNO-VITAMINSKA SMEŠA KESICE A30

LV MINERALNO-VITAMINSKA SMEŠA KESICE A30
LV MINERALNO-VITAMINSKA SMEŠA KESICE A30

Mineralno-Vitaminska smeša predstavlja kompleks vitamina i minerala koji jačaju imunitet i potpomažu zdravlje čitavog organizma.

Sastav:

  • Vitamin C (natrijum-L-askorbat)
  • Magnezijum (magnezijum-citrat)
  • Vitamin B3 (nikotinamid)
  • Cink (cink-citrat)
  • Vitamin B6 (piridoksin-hidrohlorid)
  • Vitamin B5 (kalcijum-D-pantotenat)
  • Vitamin B12 (riboflavin)
  • Folna kiselina (pteroilmonoglutaminska kiselina)

Natrijum askorbat (puferizovana forma vitamina C) je najvažniji hidrosolubilni antioksidans i snažan redukujući agens. Neophodan je za sintezu kolagena, drugih komponenata vezivnog tkiva i celokupno zdravlje organizma. Jača imuni sistem, smanjuje umor i iscrpljenost, poboljšava resorpciju gvožđa u digestivnom traktu. U MineralnoVitaminskoj smeši nalazi se u formi Natrijum-askorbata što omogućava dugotrajnu upotrebu bez štetnih posledica.

Magnezijum je element neophodan za funkcionisanje preko 300 enzima uključenih u katabolizam ugljenih hidrata i proteina, sintezu masnih kiselina, aktivnost mRNK. Samim tim njegov nedostatak može uzrokovati brojne probleme i zdravstvene tegobe (hroničan umor, iscrpljenost, pad koncentracije, depresiju, srčanu aritmiju…). Magnezijum je neophodan za održavanje integriteta ćelijskih membrana, nervnu provodljivost i održavanje tonusa krvnih sudova. Njegova uloga je naročito značajna za pravilan rad srca, bubrega i svih ostalih organa, kao i kod grčeva i slabosti mišića. 

Vitamin B3 pripada grupi hidrosolubilnih vitamina B grupe i prisutan je u svim ćelijama i tkivima kao deo dva koenzima (NAD i NADP) i ima bitnu ulogu u procesu produkcije energije, glikolizi, metabolizmu ugljenih hidrata i proteina, sintezi masnih kiselina, kao i redukciji količine holesterola i masnih kiselina u krvi. Neophodan je za zdravlje i dobar izgled kože, normalno funkcionisanje nervnih ćelija i krvnih sudova.

Cink je esencijalni mikroelement koji ulazi u sastav preko 70 različitih enzimskih sistema u organizmu. Posebno je značajan u sintezi DNK i RNK. Neophodan je za rast, deobu i sazrevanje ćelija. Značajnu ulogu ima u formiranju kostiju kao i za aktivaciju vitamina A u procesu vida. Postoje podaci koji ukazuju da cink ima imunomodulatornu ulogu, da deluje zaštitino na makulu, da deluje antivirusno i antioksidativno u okviru enzima superoksiddismutaze.

Vitamin B6 (piridoksin, piridoksal, piridoksamin) pripada grupi hidrosolubilnih vitamina. Ovaj vitamin je značajan u metabolizmu proteina i aminokiselina i potrebe organizma za ovim vitaminom rastu sa povećanim unosom proteina. Značajna je njegova uloga u konverziji linolne kiseline do arahidonske, u glikogenolizi, u oslobađanju energije i za formiranje eritrocita. Neophodan je za razvoj i normalno funkcionisanje mozga, učestvuje u stvaranju hormona važnih za raspoloženje (serotonin, norepinefrin) i bioritam (melatonin).

Vitamin B5 (pantotenska kiselina) pripada grupi hidrosolubilnih vitamina. Ima strukturnu ulogu u koenzimu A, preko koga učestvuje u mnogim metaboličkim procesima, uključujući katabolizam ugljenih hidrata, masti i proteina. Simptomi nedostatka Vitamina B5 su: umor, razdražljivost, nemir, poremećaj sna, glavobolja, mučnina, smanjena otpornost na infekcije i mnoge druge

Zajedno sa vitaminom B2 podstiče brži rast i bolji kvalitet kose.

Vitamin B2 ili riboflavin pripada grupi hidrosolubilnih vitamina. Kao sastavna komponenata koenzima učestvuje u biloškim oksidacijama hrane i oslobađanju energije.

Folna kiselina pripada grupi hidrosolubilnih vitamina B grupe. Neophodan je za prenošenje jedinica sa jednim ugljenikovim atomom, uglavnom u reakcijama metilacije. Učestvuje u sintezi DNK i RNK, sintezi aminokiselina, kao i rastu i razvoju. Zajedno sa vitaminom B12 je od vitalnog značaja za formiranje crvenih krvnih ćelija i ćelijsku deobu. Nedostatak folne kiseline dovodi do razdražljivosti, umora, dekoncentracije, nesanice i depresije. Neophodna je za normalan rad mozga, mentalno i emocionalno zdravlje. Naročito je važna u periodu brzog rasta tkiva (trudnoća i detinjstvo).

Upotreba:

Odrasli: 1 kesicu dnevno rastvoriti u 150200 ml vode i popiti najbolje nakon obroka.

Pakovanje: 30 kesica

Napišite recenziju

Molimo Vas prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.
1.209,00 RSD
  • Lager: Na stanju
  • Šifra proizvoda: 21005