Stil života čoveka koji živi u današnjem vremenu, složićemo se, nije najzdraviji. Umesto da hodamo što više i tako doprinosimo sopstvenom zdravlju, ne libimo se da upalimo automobile i za najmanju razdaljinu koju prelazimo. U ovom tekstu govorićemo o važnosti hodanja i nošenja anatomske obuće, kome je namenjena i kako nam utiče na zdravlje.

Ljudsko stopalo ima veoma složenu strukturu koja vrši funkciju oslonca i nošenja težine. Čini ga „arhitektonski” sistem od 26 kostiju uzglobljenih sa 32 zgloba povezanih veoma jakim ligamentima koji čine 25% skeleta. Na različitim segmentima stopala pripaja se 20 mišića samog stopala i 11 mišića potkolenice. Oblik stopala uslovljen je hodom na dve noge čiju stabilnost osiguravaju tri luka: unutrašnji, spoljašnji i poprečni i tri tačke oslonca: peta, glavica prve metatarzalne kosti (sa strane palca) i glavica pete metatarzalne kosti (sa spoljašnje strane).

Za vreme hoda, osim nošenja težine, u stopalu se vrši prelamanje različitih sila koje se prenose na strukture iznad stopala (kolena, kukove, kičmeni stub). Urođena sposobnost balansiranja na ove tri tačke oslonca na sve strane, ublažava udarce koji nastaju hodanjem. Hodanje po travi, pesku, mekanom tlu odgovara stopalima i održava njihovu fleksibilnost. Rad mišića koji se pripajaju na stopalu aktivira vensku pumpu i utiče na dobru drenažu krvi iz nogu prema srcu.

Međutim, današnji uslovi života diktiraju hodanje uglavnom po tvrdim podlogama (asfalt, beton), u modernoj, uglavnom uskoj i neudobnoj obući.

Zato nepravilnosti u građi stopala mogu da izazovu različite tegobe u čitavom skeletu. Kada stojimo bosi na podlozi, veći deo telesne težine se prenosi na petu, a manji na prednji deo stopala. Ako petu podignemo samo 2 cm, opterećenje se izjednačava.

Zbog svega navedenog zaključak je da stopalo zahteva zasluženu pažnju i dobru negu kao i posebnu pažnju pri odabiru obuće.

Šta je anatomska obuća?

Anatomska obuća označava specijalnu kategoriju obuće kojoj je posvećena posebna pažnja kod oblikovanja gazišta. Anatomska gazišta su oblikovana na način da rasterećuju tegobe koštano-mišićnog sastava (kolena, zglobovi, stopala). Rađena su po svim pravilima ortopedske tehnike. Anatomska obuća ima vrlo važnu ulogu u održavanju fiziologije pokreta i funkciju održavanja optimalnog odnosa površine stopala s površinom po kojoj se krećemo.

Kome je namenjena anatomska obuća?

Anatomska obuća je namenjena ljudima različite životne dobi koji posvećuju posebnu pažnju zdravlju. Posebno je namenjena osobama kojima profesija zahteva dugotrajno stajanje, koji pate od raznih tegoba i bolova stopala, te svima koji ne pristaju na kompromise kod odabira udobne obuće.

Kako anatomska obuća utiče na zdravlje?

Anatomska obuća utiče na opšte zdravlje stopala i nogu jer je izradjena da bi maksimalno rasteretila tegobe. Kod anatomske obuće posebna pažnja je posvećena prvenstveno gazištu obuće kako bi uticalo na prirodan položaj. Visina pete od 2,5 do 5 cm prihvatljiva je po preporuci ortopeda.

Koji su najčešći uzročnici bolova u stopalima?

Najčešći uzročnici bolova u stopalima su loša obuća koja ne odgovara vašoj nozi, žuljevi, spuštena stopala,nosenje previsokih peta. Ni preterano nošenje baletanki nije dobro za vaše noge, naročito ako patite od ravnih tabana. Ravan đon bez anatomskog uloška ne pruža potporu koja je stopalu potrebna, pa nošenje ovakve obuće dovodi do bola u petama i središnjem mekanom delu sa donje strane stopala.

Duboko korito za petu

  • pruža stopalu čvrst oslonac i stabilizuje petu.

Poprečni oslonac sa metatarzalnim uzvišenjem

  • pomaže da se pritisak sa sredine stopala rasporedi na celo stopalo.

Unutrašnji i spoljašnji uzdužni oslonac

  • pruža ravnotežu stopalu pri hodu.

Hvatač za prste

  • obezbeđuje korisnu vežbu i stimuliše prirodno kretanje.

Presvlaka od velur kože

  • apsorbuje znoj i značajno poboljšava komfor pri nošenju.

Rub ležišta

  • posebno visoko izvučen, kako bi obuhvatio stopalo i zaštitio prste.

Zapamtite:

„Čovečije stopalo je remek delo inžinjeringa i umetničko delo”

(Leonardo da Vinči)