Stres. Brz način života. Nepravilna ishrana. I jedno veliko NIJE MI NIŠTA. A onda stvari dođu na naplatu. Najveći problem 21. veka je to što smatramo da napredovanjem tehnologije, je napredovala i svest o sopstvenom zdravlju u široj populaciji, a onda nas iza ugla sačekaju podmukle stvari i poražavajuće statistike. Za bol u kostima i zglobovima svako od nas će potrčati u apoteku ili lekaru, ali šta je sa bolestima koje kose populaciju, a “ne bole”? Arterijska hipertenzija, dijabetes i ostale endokrinološke bolesti spadaju u vodeće bolesti koje su kobne po ljudsku populaciju, te je neophodno kontinuriano se informisati o rizicima, prevenciji i kontroli bolesti ukoliko je već nastupila.

Štitna žlezda je najveća endokrina žlezda u ljudskom oranizmu i nalazi se na prednjoj strani vrata. Tiroidni hormoni tiroksin (T4) i tironin (T3) koje luči ova žlezda, regulišu ćelijski metabolizam svih ostalih tkiva u našem telu. Svaka ćelija u našem organizmu, dakle, zavisi od tiroidnih hormona.

Najčešća oboljenja koja se opisuju kada govorimo o štitnoj žlezdi su hipotireoza, hipertireoza i Hašimoto tireoiditis.

Hipotireoidizam

Hipotireoidizam predstavlja smanjenu funkciju štitne žlezde. Stoga je terapija supstituciona tj. po savetu lekara uzimaju se u formi leka hormoni štitne žlezde. Simptomi su sledeći: povećanje telesne mase, osećaj hladnoće, ispucali nokti i suva koža, nadutost trbuha i zatvor, bezvoljnost, neraspoloženje, poremećaj menstrualnog ciklusa kod žena, poremećaj erektilne disfunkcije kod muškarca… Savet za osobe koje pate od hipotireoidizma je da upražnjavaju laganu šetnju, ali tek pošto dobiju adekvatnu terapiju.

Hipertireoidizam

Hipertireoidizam predstavlja pojačanu funkciju štitne žlezde. Terapija su lekovi koji suprimiraju rad žlezde. Simptomi su suprotni nego kod hipotireoidizma: gubitak telesne mase, česte stolice i dijareja, ubrzan i nepravilan rad srca, razdražljivost, opadanje kose…Savet za osobe koje pate od hipertireoidizma je da imaju umerenu fizičku aktivnost, da imaju lagane šetnje na planini, na svežem vazduhu, a da izbegavaju more i preteranu izloženost suncu.

Hašimoto tireoiditis

Ova bolest predstavlja autoimunu zapaljenje štitne žlezde. Organizam prepoznaje štitnu žlezdu kao strano telo i stvara antitela protiv tireoglobulina (antiTg) i protiv tireoidne peroksidaze (antiTPO). Hašimoto tireoiditis se najčešće u početnoj fazi ispoljava kroz hipertireoidizam, a kasnije prelazi u hipotireoidizam. Okidači za nastanak ove bolesti su genetski faktori, povećan unos joda u ishrani, pušenje, razne vrste jonizujućih zračenja i stres. Stoga, trebamo se truditi da živimo što zdravije, upražnjavajući adekvatnu fizičku aktivnost i svakako treba prilagoditi način ishrane u smeru integralnih žitarica, belog mesa i što više povrća; kloniti se pušenja i alkoholnih napitaka.

Uloga selena (Se) u lečenju i prevenciji Hašimota

U mnogim studijama pokazano je da selen ima značajno mesto u regulaciji imunog odgovora, gde je dokazano da čak i mali nedostatak Se može da dovede do zapaljenja štitne žlezde kod osoba koje su predisponirane. Takodje, kod osoba kod kojih je nastao već proces zapaljenja suplementacija Se daje izvesno poboljšanje. Preporučene dnevne doze za odrasle preko 15. godina su oko 55 µg, s tim da preterana upotreba Se može biti opasana, pa je neophodno posavetovati se s lekarom ili farmaceutom. Neophodno je napomenuti da osobe koje idu na hemoterapiju ili koriste statine (lekove za snižavanje holesterola) ne bi trebalo da upotrebljavaju Se bez prethodne konsultacije.

Kako jednostavno od kuće utvrditi da li Vaša štitna žlezda “radi” kako treba, odnosno da li Vaš organizam sadrži dovoljno joda?

Test sa povidon jodom možete izvesti jednostavno, on nije opasan, a za njegovo izvođenje Vam je potreban povidon jod i štapići za uši koji možete naći u apoteci.

Uveče, pred spavanje, nanesite, pomoću štapića za uši ili obične vate, na unutrašnji deo ruke 3 linije povidon joda: tanku, malo deblju i najdeblju.

Ako ujutro ne vidite trag sve tri linije, obavezno se obratite endokrinologu, da se odrade analize i prepišu neophodni preparati joda. Ako je ostala samo jedna deblja linija, preispitajte svoj režim ishrane. Najznačajniji izvor joda je jodirana kuhinjska so. Sveži sir, pogotovo od kozjeg mleka, nedozreli plodovi oraha, jaja, suva kajsija, beli luk, susam, soja, spanać su, takode, dobri izvori joda.

Ako je nestala samo tanka linija – vaše zdravlje je van opasnosti.

Mr ph Maja Amidžić