Većina nas nije svesna koliko važnu ulogu u našem životu ima grlo i kakva jedinstvena moć se krije u njemu. Moć našeg grla nam omogućava da putem naučenog jezika iskažemo šta mislimo, predstavimo svoje ideje i za njih se borimo, da bodrimo svoje drage, tužne ili zabrinute, da ih ohrabrimo i pomognemo. Jednom rečju da postojimo kao društvena bića koja imaju socijalne interakcije sa drugim ljudima.

Da bismo sve to uspeli, treba nam zdravo grlo, ali stvari postaju drugačije kada nam je grlo upaljeno i bolno. Sa tim problemom se često srećemo zimi pa i u proleće, kada nas vrebaju prehlade. Infekcije gornjih disajnih puteva su najčešće akutne infekcije. Tu spada i akutna upala ždrela odnosno bolno grlo kako nazivamo u svakodnevnom govoru. Lekari tvrde da 90 odsto infekcija izazivaju virusi, česte su i bakterije i gljivice. Kod virusnih infekcija lečenje je simptomatsko, što znači da je cilj lečenja što pre i što efikasnije ublažiti simptome upale. Bakterijske infekcije se leče antibioticima, gljivične sa antimikoticima, a kao dopuna se savetuje i simptomatsko lečenje. Međutim, nisu ni svi bolovi u grlu isti, te stoga postoje i različiti lekovi i pastille za grlo. Predstavićemo vam Septolete total i Isla pastile

Kao efikasno rešenje za te slučajeve postoje u našim apotekama odlični lekovi i pomoćna sredstva kojima uspevamo da prebrodimo ove boljke.

Takve su Septolete total, lek za kompletno lečenje bolnog grla koje omogućavaju kompletan tretman upaljenog i grla. Sadrže jedinstvenu kombinaciju dva sastojka. Benzidamin deluje analgetički i protivupalno, deluje na bol i smanjuje znake upale (crvenilo, otok, osećaj žarenja u grlu, smanjenu funkciju).

Širokospektralni antiseptik cetilpiridinijum hlorid deluje na uzroke infekcije i odstranjuje ih. Septolete total tako leče posledice upaljenog i bolnog grla a i odstranjuju uzroke infekcije. Efikasne su kod iritacija ždrela, usta i desni, kod gingivitisa, faringitisa i laringitisa.Septolete total se od svih postojećih proizvoda za upaljeno i bolno grlo razlikuju po jedinstvenom sastavu i sa tim povezanim analgetičkim, protivupalnim i antiseptičkim delovanjem.

Bezbednost i efikasnost Septoleta total potvrđene su u Krkinim kliničkim studijama, koje su dokazale, da dejstvo na bol u grlu počinje brzo nakon upotrebe. Septolete total se preporučuju odraslima i deci preko 12 godina. Deca starija od šest godina mogu ih koristiti samo uz preporuku lekara . Na tržištu su u obliku Septolete total pastila i spreja za grlo i mogu se dobiti bez recepta.

Sa druge strane Isla pastille se predstavljaju kao jednostavno i najbolje rešenje iz prirode – tj. Biljne pastille sa originalnim ekstraktom islandskog lišaja koje se veće vekovima koriste za zaštitu grla. Suvo grlo i sluznica nisu problem samo zimi. Do pojave nadražajnog kašlja, zbog nadražene sluznice grla, dolazi tokom svih godišnjih doba, a Isla je odlična za ublažavanje nadražaja sluznice i suvog, nadražajnog kašlja.

Isla služi za prevenciju suvog grla. Takođe, štiti isušenu sluznicu usta, grla i ždrela. Odlična je za ublažavanje suvog, nadražajnog kašlja. Koristi se kod stanja otežanog disanja kroz nos. Neguje grlo pri dodatnom naporu glasnih žica koji imaju, na primer profesori, učitelji, prodajno osoblje, muzičari, itd…

Isla pomaže deci i odraslima za ublažavanje nadražajnog kašlja i rešavanja promuklosti.

Mogu je koristiti deca starija od četiri godine, trudnice i dojilje. Isla Mint i Cassis su bez šećera, pa su pogodne za dijabetičare. Nije potreban lekarski recept za Isla pastille.

Na kraju, evo jedne ideje odnosno predloga šta možete da napravite sami, ako se malo potrudite. Recept po kojem je moguće napraviti pastille za grlo u našoj kuhinji ide ovako:

  • jedna kafena šolja šećera
  • pola kafene šolje vode
  • jedna kašičica ceđenog limuna
  • jedna kašičica mlevenog đumbira u prahu
  • dva-tri karanfilića
  • jedna kašika meda

Sve sastojke sjediniti I kuvati na tihoj vatri oko 20 minuta dok se masa ne zgusne. Povaditi karanfiliće, a u odgovorajaći sud ( najbolje tepsiju ) postaviti papir za pečenje i na njega kašikom vaditi pripremljenu smesu koju treba ostaviti na hladnom mestu dok se ne stegnu. Po pastilama možete posuti šećer u prahu, pomešati ih držati u nekoj staklenoj bočici.

Evo i link na Youtube da vidite kako to izgleda.