Zima nam nudi brojne mogućnosti za boravak, kretanje i bavljenje sportom na otvorenom. Skijanje je zabavan i uzbudljiv sport, koji na poseban način sjedinjuje čoveka sa prirodom, a uživanje na planini svakako doprinosi i unapređenju zdravlja.

Preporuke za sigurno skijanje bez povreda

Na planinu krenite fizički dobro pripremljeni. Pripreme uključuju aerobne aktivnosti kao što su trčanje i vožnja bicikla.

Pre izlaska na stazu dobro se zagrejte. Potrošite desetak minuta na dinamične vežbe kojima ćete zagrejati telo. Ukoliko su niske temperature mišiće možete dodatno zagrejati utrljavanjem krema koje sadrže papriku, mentol, metilsalicilat i dr.

Radite vežbe istezanja pre i posle aktivnosti. Vežbe istezanja su nužne kako bi mišići bili elastični i spremni kod naprezanja tokom skijanja.

Ne forsirajte se iznad vlastitih mogućnosti. Nemojte isprobavati tehnički zahtevnije staze koje premašuju vaše znanje i iskustvo.

Prepoznajte vreme kada trebate stati i odmoriti se. Na skijanju je upala mišića normalna jer ljudi često skijaju nekoliko sati dnevno što je veliki napor i stres za mišićni sistem. Upalu mišića možete ublažiti hladnim oblozima, uzimanjem preparata sa acetilsalicilnom kiselinom. Ukoliko dobijete jaku upalu mišića poželjno je uzeti dan odmora. Ukoliko tokom skijanja osetite bol u zglobu ili mišiću odmah prestanite opterećivati bolno mesto. Mirovanje će biti potrebno sve dok bol ne popusti. Na povređeno mesto se preporučuje nanošenje gelova protiv bolova kako bi ubrzali svoj oporavak. Bol će ublažiti i uzimanje analgetika.

Pijte dovoljno tečnosti Hidratacija je izuzetno bitna zato što dolazi do gubitaka elektrolita znojenjem koje je sakriveno ispod slojeva odeće. Najbolje je konzumirati izotonične sportske napitke.

Vlažite sluznice. Udisanje hladnog vazduha isušuje sluznicu nosa i grla. Isušene sluznice su podložnije štetnom uticaju virusa i bakterija. Nos možete vlažiti sprejevima s morskom vodom, a grlo zaštititi pastilama sa ekstraktom islandskog lišaja ili hijaluronskom kiselinom.

Zaštitite kožu i usne preparatima sa zaštitnim faktorom. Povećanjem nadmorske visine se povećava količina ultraljubičastog zračenja. Sneg još dodatno reflektuje UV zrake pa se preporučuje zaštita sa visokim zaštitnim faktorom.

Ne preterujte sa konzumiranjem alkoholnih pića! 

Sadržaj skijaške putne apoteke

Na skijanje ne krećite bez putne apoteke koja bi trebala da sadrži:

 • kremu i stick sa visokim zaštitnim faktorom
 • antiseptični sprej za dezinfekciju rana, sterilne komprese, zavoji, flasteri, flasteri za žuljeve, elastični zavoj
 • kremu ili gel protiv bolova
 • gel za ublažavanje hematoma i otoka
 • lek protiv mučnine na putovanju
 • sredstva protiv bolova i povišene temperature – lekovi koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, paracetamol ili ibuprofen
 • lekove koje redovno uzimate
 • kapi za vlaženje očiju – vetar i hladnoća isušuju površinu oka pa se često javlja crvenilo, peckanje ili suzenje, a da bi to sprečili uz zaštitne naočare preporučuje se korišćenje kapi za vlaženje sluznice oka tzv. veštačke suze
 • preparati magnezijuma – magnezijum pospešuje oporavak mišića i sprečava nastanak nelagodnih grčeva
 • preparati za ublažavanje simptoma prehlade i gripe – kapi za nos, pastile ili sprej protiv grlobolje, preparati za ublažavanje kašlja, kombinovani preparati za olakšavanje simptoma prehlade i gripe, preparati za jačanje imuniteta
 • vitaminsko-mineralni preparati – za vreme naporne sportske aktivnosti kao što je skijanje javlja se povećana potreba za vitaminima i mineralima
 • preparati za probavne tegobe – za želudačane tegobe i protiv dijareje i zatvora.