Jedan od glavnih pokazatelja da ste prehlađeni je zapušen nos, otežano disanje i pojačana sekrecija iz nosa. Vodenast, bistar sekret gotovo uvek je znak virusne infekcije i da je prehlada tek na početku, što nikako nije razlog da odmah posežete za antibioticima.

Razlog zapušenom nosu je uvek poremećaj propustljivosti zida krvnih sudova, pri čemu tečnost sa zapaljenskim ćelijama izlazi iz kapilara u sluznicu nosa. Ovo dovodi do oticanja sluznice i do začepljenja disajnih puteva ili kongestije, koja se efikasno i brzo rešava kapima za nos koji se nazivaju dekongestivi. MEĐUTIM, to nisu bezazleni lekovi i mogu da naprave veću štetu od koristi ako se ne upotrebljavaju po preporuci farmaceuta ili lekara! Njima se neće očistiti nos od virusa niti povećati imuni odgovor nosne sluznice. Ove kapi (ksilometazolin, oksimetazolin i sl.) “isušuju” sluznicu tako što sužavaju kapilare, smanjuju njenu prokrvljenost i tako povećavaju prohodnost disajnih puteva.

Kapi, odnosno sprejeve za nos, dekongestive NE treba koristiti duže od 5 – 7 dana. Mogući neželjeni efekti kod njihove preduge i nekontrolisane upotrebe su: lupanje srca, nesanica, nadražaj sluznice nosa, suvoća sluznice pa čak i povećanje krvnog pritiska. Najveći problem koji se javlja je doslovce stvaranje zavisnosti sluznice nosa na njihovo dejstvo, a po prestanku korišćenja kapi dolazi do reaktivne hiperemije, ponovnog otoka pa čak i atrofije (propadanja) nosne sluznice. Pacijenti vrlo često ponovo posežu za kapima i tako ulaze u začarani krug iz koga je ponekad jako teško izaći.

Odvikavanje može potrajati i duži vremenski period. Osobe kod kojih zavisnost od upotrebe kapi postoji, ne smeju njihovu upotrebu naglo prekinuti, već učestalost treba postepeno smanjivati blažim preparatima a umesto kapi sa dekongestivima koristiti kapi koje sadrže morsku vodu ili fiziološki rastvor koji se mogu neograničeno dugo koristiti a sluznicu štite od isušivanja i mehanički spiraju prisutne viruse i bakterije.

Hipertonični sprej rastvor za nos je hipertonični rastvor koji posle primene na otečenu sluzokožu nosa, brzo i efikasno „izvlači“ tj. drenira vodeni sadržaj, usled čega se otok sluzokože nosa brzo smanjuje i disanje olakšava. Dreniranje nastaje kao rezultat osmotskog efekta hipertoničnog rastvora. Ne postoje graničenja za dužinu njegove primene, jer ne oštećuje sluzokožu nosne šupljine i ne dovodi do pojave tolerancije i zavisnosti kao dekongestivi. Po istom principu deluju i kapi sa manitolom.

Naravno da je prohodnost disajnih puteva jako važna (posebno kod beba i male dece) kako ne bi došlo do razvoja upale srednjeg uha ili sinusa. To opravdava primenu dekongestiva, ali u tom slučaju samo po preporuci lekara!

Mr ph spec. farmakoterapije Danica Basarić