Šta za vas znači Dan zaljubljenih? Dan formalne razmene poklona ili dan kada se podsetite koliko je važno da provodite zajedničko vreme, poklonite svom partneru usmerenu pažnju, obradujete ga poklonom koji već duže vreme nameravate da kupite, ali ne stižete zbog drugih “bitnijih” obaveza. 

Dan zaljubljenosti možemo da posmatramo kao podsetnik važnosti partnerskog odnosa. Verujem da mnogi koji ga “slave” već odavno nisu u fazi odnosa sa roze naučarima, poznaju mane i vrline svog partnera i vole ga baš takvog. 

Zašto je partnerski odnos toliko važan za naš život, samim tim i psiho - fizičko zdravlje? Zato što za osobe koje se nalaze u partnerskom odnosu ili teže da budu u njemu, ovaj odnos postaje njihova “baza”. Mesto kome se uvek vraćaju, traže podršku, razumevanje, utehu. Odnos odakle jednako crpimo energiju za zajednički, ali i lični rast. U kome nam je dozvoljeno da se menjamo, ali znamo da moramo da se prilagođavamo. U slučaju da imamo ovakav zdrav odnos, šanse za brigu o zdravlju su znatno veće, a lučenje hormona sreće intenzivnije. 

Sa druge strane, u mnogim odnosima, partnerski odnos je mesto kritike, neprihvatanja, odbacivanja. Mesto trpljenja i navike. Dan zaljubljenosti može biti značajan i za one koji su u ovakvom odnosu. Dan kada će osvestiti i popričati čime su sve zadovoljni, a čime nisu i da li žele da se potrude da bude bolje. Loš odnos izvor je mnogih patnji, psihičkih teškoća, ali i lučenja hormona stresa poput kortizola. 

Partnerski odnos nije nešto što nam je dodeljeno, partnerski odnos smo mi birali i izgradili, i jedino mi možemo da ga popravimo, ali i srušimo. Ostanite zdravi, volite se i brinite o svojim najdražim. Srećan dan zaljubljenih (i voljenih)!

Piše: Ana Jokić, psiholog i partnerski savetnik