Sunce je glavni izvor ultraljubičastog (UV) zračenja koje može da ošteti tkivo oka. Rezultati mnogih istraživanja pokazuju da produženi boravak na suncu bez zaštite očiju, povećava opasnost od razvoja očnih bolesti, uključujući i kataraktu ili sivu mrenu (zamućenje očnog sočiva).

Ultraljubičasto zračenje je deo spektrasunčevog zračenja čija je talasna dužina iznad one vidljive ljudskom oku. Tri su vrste UV zračenja: UVA, UVB i UVC (blokira ga ozonski omotač). UVA zračenje može da dopre do mrežnjače, pa dugotrajno izlaganje može da poveća opasnost od degeneracije žute mrlje. Šteta od UVA zračenja je kumulativna i preporučuje se nošenje naočara za sunce od najranijeg detinjstva. UVB zračenje čini 10% ukupnog UV zračenja koje dolazi do Zemlje, ali je najopasnije za zdravlje i može da prouzrokuje najveću štetu očima. Preveliko izlaganje UVB zračenju može da ošteti rožnjaču i izazove fotokeratitis, vrstu zapaljenja rožnjače.

Oštećenja oka uzrokovana UV zračenjem

Izlaganje očiju UV zračenju može da izazove brojna oštećenja oka i bude glavni uzrok nekih bolesti, poput katarakte i degeneracije žute mrlje odnosno makule (tačka u centru mrežnjače koja omogućava usmereno i ravno gledanje.). Smatra se da je oko 10% slučajeva katarakte izazvano UVB zračenjem, koje reaguje sa belančevinom iz očnog sočiva. Stvaranjem mrene zaustavlja se i refletuje svetlo koje ulazi u oko, i dovodi do svetlucanja.

Napredovanjem mrene vid je sve lošiji i zamućeniji. Mrena je glavni uzrok slabljenja vida u starijem dobu ali operacijom, u većini slučajeva vid se može povratiti.

Degeneraciju žute mrlje može da ubrza prekomerno izlaganje UV zračenju. Njeno oštećenje iskrivljuje ili zamračuje deo centralne slike koju oko šalje do mozga.

Zaštita očiju od UV zračenja

Zaštita očiju od UV zračenja je neophodna. Osnovno je nošenje naočara za sunce koje, ako su kvalitetne mogu pružiti 100% zaštitu. Pri kupovini, potražite sertifikat ili oznaku o procentu štetnog zračenja koje naočare blokiraju i vrsti (na primer, blokira 95% UVB i 60% UVA). Oznake o blokiranju infracrvenih ili plavih zraka nemaju veze sa zaštitom od UV zraka.

Tamne naočare koje ne zadržavaju UVA i UVB zrake povećavaju opasnost zato što se iza njih zenice šire da bi se prilagodile smanjenoj količini svetlosti, izlažući tako oči većoj količini UV zračenja. Polarizovana sočiva naočara za sunce smanjuju oblesak sunca od drugih površina na primer vode, ali ne moraju ujedno da štite i od UV zračenja, kao i naočare sa zatamnjenim sočivima ili one sa slojem sličnim ogledalu.

Kako znati da li su sočiva naočara kvalitetno izrađena i polirana?

Test je jednostavan. Stavite naočare, jedno oko pokrite rukom. Pogledajte u neku ravnu liniju i polako pomerajte glavu s leva na desno a zatim odozgo prema dole. Ako je linija koju gledate u svakom položaju ravna, sočivo je kvalitetno. Ako je u bilo kom položaju iskrivljena, izaberite druge naočare.

Oči se moraju štititi i zimi

Iako je UV zračenje najjače leti, i zimi može ozbiljno da ošteti oko. Sunce je zimi u nižem položaju na nebu nego leti, što može da izazove još veću izloženost UV zracima, posebno ako provodite mnogo vremena napolju. Čak se do 85% sunčevih UV zraka reflektuje od površine snega, pa brzo može doći do opekotina na površini oka (snežno slepilo). Bez zaštite, refleksija sunčevih zraka može, za samo nedelju dana, da prouzrokuje oštećenja na rožnjači. Zato se preporučuje nošenje naočara za sunce sa antireflektivnim, polarizovanim sočivima koja blokiraju 100% UV zračenja (nivo UV zaštite proverite kod optičara koji ima instrument spektrometar).

Melanom oka

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, godišnje 25000 ljudi oboli od melanoma oka. Melanom oka nije čest tumor ali je jedan od najzloćudnijih, dijagostikuje se teško i najčešće kasno. Uglavnom se javlja samo na jednom oku i otkriva slučajno, pri rutinskom oftalmološkom pregledu. Melanom oka napreduje sporo pa se simptomi javljaju često tek u uznapredovalom stadijumu što povećava opasnost od kobnih posledica. Pravovremenim dijagnostikovanjem bolesti povećava se mogućnost uspešnog lečenja i smanjuje opasnost od razvoja metastaza.

Oftalmološki pregled pored provere vida podrazumeva i proveru pozadine oka kako bi se otkrile eventualne promene koje su u slučaju melanoma oka, slične mladežu na koži. Ukoliko se mladež otkrije, pregledi moraju biti redovni kako bi se pratile promene i dalji razvoj.

Simptomi melanoma oka su nespecifični i razlikuju se u zavisnosti od dela oka na kom je mladež prisutan. Ako je melanom smešten u šarenici, moguća je pojava tamne pege u vidnom polju. Ako je tumor lociran u unutrašnjosti oka, pojavljuju se smetnje vida (najčešće se smanjuje oštrina), ali tek kada tumor dostigne određenu veličinu. Ako se tumor poveća i zato izazove odlepljivanje mrežnjače, u vidnom polju mogu se pojaviti bljeskovi svetla.

Faktori rizika

Životna dob je za sada jedini dokazani faktor rizika. Sa starošću rizik raste pa se melanom oka najčešće javlja oko 65. godine života. Doktori ipak upozoravaju da sunce može povećati opasnost od razvoja melanoma oka i to posebno osoba sa svetlim očima.

Ako zapazite da vam vid slabi ili u vidnom polju imate mrlje posetite oftalmologa. Ove tegobe mogu biti simptomi mnogih bolesti oka na primer: glaukoma, makularne degeneracije povezane sa starenjem. Simptomi melanoma oka nisu tipični, ponekad su vrlo slični simptomima drugih bolesti, zato ne paničite. Crvenilo, prekomerno suzenje i peckanje nisu simptomi melanoma oka.

Melanom oka nije učestao kao melanom kože ali spada među najzloćudnije bolesti.

Preuzeto sa sajta: Farma medika