Uskoro stiže i taj dan kada krećemo na odmor! Bez obzira da li je u pitanju planina, jezero, reka, kampovanje ili more u koferu punom garderobe trebala bi da nam se nađe i mala putna apoteka, kako bi bez glavobolje prošao odmor!

Skrećemo vam pažnju i predlažemo da sledeće stvari obavezno imate uz sebe, naročito ako mala deca putuju sa vama. Ovo su neki osnovni proizvodi koje bi trebali da imate uz sebe na vašem putovanju:

– Ako neko od odraslih ili dece ima mučninu tokom vožnje trebalo bi pola sata pre polaska da popiju “tabletu za vožnju”, i da se ponesu, jer ako je put duži od šest do osam sati vožnje treba da se uzme još jedna doza. Ove tablete nisu namenjene deci manjoj od dve godine.

– Neke od tablete za snižavanje temperature i protiv bolova na bazi paracetamola, ibuprofena ili acetilsalicilne kiseline (samo za odrasle). Za decu predškolskog uzrasta poneti u obliku sirupa ili čepića.

– Probiotici imaju ulogu da jačaju crevnu floru a samim tim i imunitet, pa se mogu početi piti po jedna kapsula dnevno i nekoliko dana pre puta. Posebno je preporučljivo kod dece. Zbog promene klime, vode, hrane mogu se pojaviti dijareje, pa da nam ne bi pokvarile odmor – bolje je sprečiti

– Medicinski ugalj treba poneti zbog trovanja hranom ili težih i upornih putnih dijareja.

– Prašak za nadoknadu elektrolita – usled dehidratacije kod dijareje, povraćanja, sunčanog udara. Rastvoriti prema uputstvu i piti polako kašikicu po kašikicu tokom celog dana.

– Kod nekih osoba se usled promene klime javi problem zatvora (opstipacije). Treba imati pri ruci neki prašak na biljnoj bazi ili tablete. Piti što više tečnosti, kako bi lakše rešili problem.

– Ako često imate problem sa gorušicom ili nadutošću prilikom promene hrane ponesite čaj od kamilice ili nane.

– Osobe sklone alergijama trebale bi pre puta da počnu sa korišćenjem tableta kalcijuma i obavezno poneti i neki antihistaminik za oralnu upotrebu, a za spoljašnju upotrebu u vidu kreme ili gela.

– Hidrogen 3%, medicinski alkohol, povidon jod, oktenisept sprej ili neki antiseptic za tretiranje manih rana ili posekotina. Poneti i masnu gazu ( za opekotine ), gazu, zavoj i vodootporni hanzaplaste. Kod svih većih povreda, dubljih, ugriza, obavezno se obratiti lekaru, kako bi se sprečio razvoj infekcija.

– Zbog slane morske vode, vetra, javlja se crvenilo oka koje možemo tretirati veštačkim suzama u obliku kapi koje će isprati oko i smanjiti crvenilo.

– Osobe sklone infekcijama uha obavezno da koriste čepove za plivanje, da bi sprečili ulazak vode i razmnožavanje mikroorganizama ili sprej za čišćenje uha. Kod pojave jakih bolova, temperature javiti se lekaru.

– Sprej, gel za suvo pranje ruku, dezinfekciju površina, prostora .

– Ne zaboravite kreme sa odgovarajućim zaštitnim faktorom, losione posle sunčanja i preparate protiv crvenila kože ( npr. kreme koje sadrže aloju, pantenol, neven). Neka vam se nađe i biljni melem za opekotine, ukoliko dođe do neželjenih posledica izlaganja suncu

– Odaberite sprej, stik ili losion za zaštitu ujeda od komaraca i krpelja i obavezno ponesite na putovanje. Sve su češće alergijske reakcije na njih pa se treba zaštititi a naročito decu, bebe.

– Hronični bolesnici uz sebe moraju imati svoju redovnu terapiju pre puta obratiti se svom lekaru kako bi prepisao dovoljnu količinu lekova za period dok ste na odmoru.

Sve lekove nositi u originalnim pakovanjima, sa uputstvima za upotrebu i dobrim rokom trajanja.

Srećan put, želi vam Apoteka Cvejić!