Istraživanja su pokazala pozitivne efekte uzimanja suplemenata na bazi beta-karotena u prevenciji od štetnog dejstva sunčevih zraka. Tokom pred-letnjih meseci i sa prvim zracima sunca, mnogi ljudi se opredeljuju za dodatne metode kako bi dostigli savršen preplanuo ten i održali boju što duže. Pored solarijuma, postoje različite metode – sprejevi, losioni, kreme za sampotamnjivanje, kao i nutritivni dodaci koji ubrzavaju postizanje bronzanog tena. To je i slučaj sa tabletama i kapsulama beta karotena koji se prodaje već godinama u apotekama i prodavnicama dijetetskih suplemenata. Nedavno, nemački naučnici su ispitali dejstvo beta karotena u zaštiti od sunčevog zračenja i u prevenciji nastanka opekotina i došli su do vrlo interesantnih rezultata.

Ubrzanje tamnjenja

Među najvažnijim suplementima za preplanuli ten pominju se beta karoten i vitamin E. Dokazano je da je beta karoten efikasan u prevenciji nastanka opekotina od sunca. Preporučuje se uzimanje suplemenata beta karotena 10 nedelja konstantno pre dugotrajnog perioda izlaganja suncu. Svakako, ovo ne može biti zamena za adekvatne kreme za sunčanje, ali bi moglo da predstavlja bazu zaštite koja se dopunjava pomenutim zaštitnim kremama. Naučnici su takođe skrenuli pažnju da povećana doza beta karotena može biti opasna za osobe koje su pušači.

Ishrana bogata beta karotenom

Poznata činjenica da je šargarepa dobra za taman ten ima svoju osnovu. Ako uzmemo u obzir njen sadržaj beta karotena, logično je zaključiti da ima smisla jesti ovu odličnu povrćku posebno pred leto. Slatka šargarepa sadrži otprilike 8100 mikrograma (8,10 miligrama) karotenoida na svakih 100 grama, što je najviši sadržaj u poređenju sa drugim povrćem. Stoga, navika jedenja šargarepe (bar 1 na dan) može da posluži odlično kao priprema za leto i dodatna zaštita od sunca, naravno u kombinaciji sa kremama za sunčanje.

Beta karoten je, u stvari, pigment povrća koji im daje narandžastu, žućkastu ili crvenkastu boju. Obiluje u biljkama poput: bundeve, repe, manga, dinje, breskve, kajsije (čak više suve kajsije), papaje, paprike, pored naravno, šargarepe.

Takođe bogato beta karotenom je i zeleno povrće poput spanaća i kelja, iako se po boji ne raspoznaje s obzirom da je pigment “maskiran” zbog hlorofila koji im daje zelenu boju.

Kao i svake godine, dobro se pripremite za sunce, zaštitite se i uživajte u dolazećem letu!